Акценти

Защо Матео Ковачич е перфектното ново попълнение за Сити!

by: tumbalev

0

Манчестър Сити се нуждаеше от качествено попълнение в центъра на халфовата линия, за да замени напускащия Илкай Гюндоган. Празнината, която остави той е сериозна, имайки в предвид всичко, което той стори за Сити през последните години.

Въпреки това, Матео Ковачич е точното попълнение за тима на Пеп. Идвайки в 4-тият тим, спечелил Шампионската Лига, визитката на хърватина е повече от впечатляваща. Тя включва успешни престои в Интер Милано, Реал Мадрид и Челси. При това говорим за футболист, който е в перфектната футболна възраст (29), и струва едва 30 милиона паунда…

Нека вникнем по-детайлно в профила на Ковачич, за да разберем каква точно ще бъде неговата роля в състава:

На пръв поглед, хърватина може да се определи като типичен „номер 8“, който изпълнява функцията “box to box”. Работейки здраво в дефанзивен план, но също така умеещ да изнася топката в предно поле със голяма енергия и бърз дрибъл (което е едно от най-отличителните му качества). Той се отличава и с висок процент на точните подавания средно на мач (88.2%).

Разбира се футболният интелект на Ковачич му позволява да заема различни позиции в центъра на терена, което значи, че Гуардиола би го ползвал и като “6-ца” да кажем в мач, в който Родри не е на разположение или пък Сити искат да играят с по-изнесен напред състав, който да пресира високо по терена.

Ще се отнася до схемата на игра на Сити, можем да я определим като 3-2-4-1, (преливаща във 3-2-2-3) където има двама играчи, играещи като „номер 6“ (Родри и Стоунс), който във фаза защита могат да се връщат за да застанат редом до тримата централни защитници, така че отбора да заиграе с 4-ма в отбрана. В тази система, имаме 4 членове на халфовата линия, като двете крила стоят малко по-изнесени напред, a Кевин Де Бройне има по-свободна роля.  Така за „номер 8“ остава ролята да бъде свързващото звено между дефанзивните халфове и атакуващите такива. Илкай Гюндоган бе перфектен в тази си роля, но сега след напускането му, Матео Ковачич се явява като логичният избор на Пеп.

За Гуардиола остава и опция, която включва Бернардо Силва на тази „свързваща“ позиция. Португалеца направи страхотен сезон, като флангови играч, но подобна роля в центъра не му е непозната, така че той би могъл да влезне в обувките на Гюндоган ако Ковачич не се справя добре. Разбира се ние от „Големите 5“ мислим, че Ковачич не просто ще се справя добре, но и би помогнал за усъвършенстването на този отбор. За целта Ковачич ще трябва да подобри завършващите си умения. Гюндоган завърши две поредни кампании във Висшата лига с по 8 гола, а сезона по рано (2020/2021) дори бе вкарал 13 попадения. Цифри подобаващи за атакуващ футболист. За сравнение, хърватина е отбелязал едва 3 гола за последните 3 сезона като играч на Челси във Висшата лига.

Като заключение можем да кажем, че идването на Матео Ковачич значи подобряване на дефанзивната част на отбора, най вече заради неговата енергия и работоспособност. Въпреки това, често сме виждали играчи, които под ръководството на Гуардиола са се променяли в една или друга насока, под въздействието на гениалния треньор, така че защо да не видим един нов Ковачич, който да завърши кампания с повече от 5 попадения…

profittips-the best football tips

 

Leave a comment

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin

error: Content is protected !!