Акценти

Защо Арсенал се бори за подписа на Давид Рая?

by: Големите 5

0

Давид Рая попада в радара на “топчиите” в последните дни, но всъщност вратаря на Брентфорд е дълго преследвана цел за тях. Интересното е, че една от основните причини се крие в треньора на вратарите в Арсенал – Инака Кана.

Инака Кана и Давид Рая са родени в Барселона, а също така се твърди, че са в добри приятелски отношения от години. Всъщност, преди да се присъедини към треньорския щаб на Микел Артета, Кана играе ключова роля за привличането на Рая в Брентфорд. Именно испанския треньор запознава тогаващния и все още настоящ треньор на Брентфорд, Томас Франк, с качествата на своя сънародник.

След като блестна с екипа на Блекбърн Роувърс, бъдейки внимателно следен от Кана още от младежката академия на Корнела в Испания, Давид Рая премина в редиците на Брентфорд през 2019 година. Твърди се, че след напускането на Кана от Брентфорд и преминаването му в Арсенал, двамата испанци поддържат приятелска връзка. Нека припомним, че през 2021 година, Рая е трансферна цел номер 1 за “топчиите”, които тогава подписаха със сегашния номер 1 на клуба – Аарън Рамсдейл.

 

Както Рамсдейл, така и Рая е способен изключително умело да ръководи защитата в стил на игра, който изисква постепенно изнасяне на топката от вратарското поле. Графиката сравняваща двамата вратари от изминалия сезон показва доста прилики между англичанина и испанеца, но и ясно показва колко по-големи са били изискванията към Рая да борави умело не само с ръце, а и в изнасянето на топката.

Самият Рая не еднократно е изказвал топли думи към сънародника си Кана, особено покрай интереса към него през 2021.

“Той е изключително различен характер на терена, той е много работлив, доста суров, и мисля, че всеки вратар, който е работил за него ще ви каже същото”, споменава Рая.

“Научаваш много, той те поставя под напрежение постоянно и никога не позволява да слезеш ниво надолу. Той изисква да полагаш 110% във всяко едно упражнение, не можеш да полагаш само 80%. Ако полагаш само 80%, не може да наваксаш, невъзможно е.”

След като Брентфорд отхвърли няколко оферти на Арсенал за своя испански страж през 2020 година, предстои да видим дали и този път Еду и Аретата ще ударят на камък, или Инака Кана ще спомогне в преговорите.

Томас Франк вече сподели, че ако някой клуб успее да задели 40 милиона паунда, испанецът няма да бъде спрян. Дали Арсенал може да си позволи подобна сума, или ще се опита да намали цената на Рая, който навлиза в последната година от договора си? Очаквайте всички подробности със сагата в нашата трансферна рубрика или директно от профила на Арсенал в сайта ни.

profittips-the best football tips

Leave a comment

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin

error: Content is protected !!