Анализи

Какво трябва да знаем за случая Сити?

by: Големите 5

1

Миналата година Манчестър Сити спечели своята шеста титла от първенството на Англия, след закупуването на клуба през 2008 г. от Абу Даби Юнайтед Груп. Скоро, след това, стана ясно, че 10 години по-късно, Висшата Лига е наела независима комисия, която да разследва Гражданите от Сити за предполагаеми нарушения на правилата между 2009 и 2018 г., а също така ги е обвинила за несъдействие с разследването от самото му начало през декември 2018 г.

Опасността пред Манчестър Сити е огромна, тъй като комисията е способна да наложи наказания, вариращи от глоба и отнемане на точки, до изключване от Висшата Лига. От своя страна клубът отговори, че са “изненадани” от отправените обвинения и че разполагат със “съвкупност от неопровержими доказателства”, с които да докажат невинността си.

“Манчестър Сити е изненадан от публикуването на тези предполагаеми нарушения на правилата на Висшата Лига, особено, взимайки под внимание широката ангажираност и огромното количество подробни материали, които са предоставени. Клубът приветства разглеждането на този въпрос от независима комисия, която безпристрастно да разгледа изчерпателния набор от неопровержими доказателства, които съществуват в подкрепа на неговата позицията. Следователно, с нетърпение очакваме да бъде сложен край на този въпрос”, се казва в изявление на клуба.

Какви са обвиненията срещу Манчестър Сити?

В изявление на Висшата Лига се казва, че клубът е нарушил правила, които са изисквали от тях да предоставят “точна финансова информация, която дава вярна и честна представа за финансовото състоянието на клуба”.

Списъкът с обвинения в предполагаеми нарушения е дълъг, но ето и част от тях:
  • Непредоставяне на пълни подробности за възнагражденията на мениджърите от сезон 2009-10 до 2012-13
  • Непредоставяне на пълни подробности за възнагражденията на играчите между сезон 2010-11 и 2015-16
  • Нарушения свързани с Финансовия Феърплей (FFP) за периода 2013-14 до 2017-18
  • Нарушения в правилата на Висшата Лига за рентабилност и устойчивост от 2015-16 до 2017-18.


Предишни обвинения?

Не за първи път, Манчестър Сити е обвиняван във финансови нарушения. Последно това се случи през 2018 г., след като германският вестник Der Spiegel публикува изтекли документи, показващи уличителни доказателства, че клубът е завишил драстично стойността на спонсорска сделка. Тогавашната реакция на клуба беше мигновена, отричайки всички обвинения и посочвайки, че обвиненията в публикацията на Der Spiegel са дошли от незаконно хакване и публикуване на имейли на клуба извън контекста им.

В последствие, през 2020 г. УЕФА постанови двугодишна забрана от участие в европейски състезания поради нарушение на правилата на FFP между 2012 и 2016 г, но тя беше отменена след обжалване от страна на клуба към Спортния Арбитражен Съд (CAS).


Текущата ситуация?
От BBC Sport твърдят, че Манчестър Сити не са получили предупреждение, а са били уведомени за направените нарушения малко преди официалното изявление на Висшата Лига.

От вестника твърдят, че обвиненията към Манчестър Сити идват точно в момент, в който правителството на Обединеното Кралство е трябвало да публикува изявление свързано с “the white paper on football governance”, което е казус, датиращ от скандалите през 2021 г., свързани с предложенията за нова Супер Лига. Фактите, изложени от Independent, показват как именно тези скандали са причина за редица разговори между основните футболни организации (Premier League, EFL, и Football Association), относно преразпределението на телевизионните права на острова. Все пак, дали това е съвпадение или целенасочено действие на Висшата Лига, с цел да докаже на правителството, че може да реши вътрешните си проблеми без чужда намеса, предстои да се разбере.

Очакванията в текущата ситуация са разследването да се проточи още дълго време. Твърди се, че Сити са уверени в невинността си и продължават да отричат всички обвинения във финансови измами. Това е началото на края на един процес продължил 4 години, а в случай, че Сити бъдат наказани, те няма да могат да обжалват решението по начина, по който го направиха последния път, тъй като тук Спортният Арбитражен Съд (CAS) не може да се намеси.

1 Comment

Leave a comment

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin

error: Content is protected !!