Акценти

Какво печели Юнайтед с привличането на Мейсън Маунт

by: Големите 5

2

Мейсън Маунт вече е играч на Манчестър Юнайтед. „Червените дяволи“ трябваше да изпратят 4 оферти за английския национал преди Челси да приеме финалното предложение на стойност £55 милиона плюс £5 милиона в добавки.

Този трансфер се осъществи след като именно Ерик тен Хаг настояваше за привличането на поливалентния полузащитник. Нидерландският специалист се нуждаеше от футболист, който да играе на различни позиции в отбора му и за това Маунт се превърна в негова основна цел.

Освен, че умее да играе на различни позиции Маунт е играч, който разполага с безспорна техника. Друго силно качество на национала на Англия са ударите от далечна дистанция и доброто му центриране.

Последният му сезон в Челси беше повлиян от контузия и липса на стабилна позиция. Сезон по-рано (2021-22 г.), обаче, той вкара 11 пъти и направи 10 асистенции във Висшата лига като това го прави един от само трима играчи, направили това през този сезон.

Любимата позиция на Маунт е като номер 10. В Юнайтед, обаче, тази роля в по-голяма част от мачовете е изпълнявана от Бруно Фернандеш. Разбира се английският национал ще даде допълнителна опция на Тен Хаг, която да включи преместване на Бруно на фланга, от където ще може да прави своите изключителни центрирания.

Привличането на Маунт би имало и друга положителна страна и тя е свързана с предлагането на удачна алтернатива на Кристиан Ериксен. Датчанинът имаше един много добър сезон, след трансфера си миналото лято, но определено се чувстваше нуждата от адекватна смяна в моментите, когато е видимо изморен в края на мачовете. Друга интересна опция за Тен Хаг ще бъде пращането на Рашфорд като номер 9, докато Маунт го заменя на лявото крило.

Разбира се слабият сезон в Челси, носи със себе си определени съмнения относно реалната стойност на Мейсън Маунт. За сравнение, Тотнъм успя да си осигури подписа на Джеймс Мадисън от Лестър за 40 милиона, при положение, че Мадисън показа доста по-добри показатели от Маунт през последните 12 месеца.

Въпреки това, можем да кажем, че благодарение на своята поливалентност, бившият футболист на Челси, успя да натрупа солиден опит в мачове от най-високо ниво. За неговите 25 години, той е изиграл 12 000 минути във Висша лига и Шампионска лига, откакто проби в първия отбор, повече от всеки друг играч в клуба.

Въпреки честата смяна на мениджъри в Челси и многобройните нови попълнения през последните години, Маунт успя да остане водеща фигура в отбора. Опазването от контузии и възможността му да е на разположение в по-голямата част от мачовете, също са фактор, който не бива да бъде подценяван.

През четиригодишната си кариера във Висшата лига той има шест гола повече от всеки съотборник в Челси, както и още седем асистенции, общо 49 гола. Със средно 2,5 удара на мач през това време, той е играч, който обича да изненадва противниковите вратари.

Въпреки страхотните му данни, когато става въпрос за игра с топката, Маунт е и много полезен за отбора си във фаза защита.

Ерик Стиийл, който е треньор на вратарите в националния отбор на Англия до 19 години, спечелил европейската титла за тази възраст през 2017 споделя, че Мейсън Маунт е един от най-перфектните 10, които е виждал. „Той беше нашата първа линия, нашият маестро. Той даваше тон на нашите атаки, но трябва да отбележа, че освен това е и страхотен в биенето на топката, което ще подхожда на Тен Хаг. Той умее да изтръгва топката от съперника“.

Разбира се има още работа за клуба през летния прозорец, като приоритет трябва да остане привличането на елитен голмайстор, който да може да канализира креативните действия на играчи като Мейсън Маунт, Бруно Фернандеш и Кристиян Ериксен. Високите цени на някои от основните цели като Виктор Осимен и Расмус Хойлунд, поставят под съмнение намирането на точния човек за системата на Тен Хаг, но до края на трансферния прозорец остава доста време и със сигурност можем да очакваме изненади!

2 Comments

  • Матиас

    Възможността му да пресира опонентите при загуба на топка е също едно негово основно качество, което липсваше на този отбор на Юнайтед

  • Петър

    Съгласен съм с написаното, според мен не най-нужният трансфер, но всъщност ще е доста от полза. От Челси накрая ще съжаляват.

Leave a comment

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin

error: Content is protected !!