Акценти

Инвестиционният фонд ‘777 Partners’ ще закупи Евертън

by: Големите 5

0

Сагата с продажбата на Евертън, който е 9-кратен шампион в Англия e на път да приключи след като текущият им собственик Фархад Мошири се е съгласил да продаде своите 94% акции на aмериканския инвестиционен фонд ‘777 Partners’

Очаква се британско-иранският собственик на клуба да финализира продажбата на отбора до края на годината и да постави край на отношенията си с клуба, след като закупи още 49.9% през 2016 година. Не са малко журналистите, анализаторите и особено феновете на ‘карамелите’, които смятат, че Мошири напуска клуба оставяйки го в най-лошото му състояние откакто е създаден преди 145 години. Нито привличането на играчи като Хамес Родригес, нито на реномирани треньори като Карло Анчелоти и Рафаел Бенитез могат да оправдаят хаотичното управление на клуба довело го до 2 поредни сезона на косъм от изпадане.

Според Фархад Мошири, който за последно посети Гудисън Парк при загубата от Уотфорд с 5-2 през Октомври 2021 г., времената са се изменили до такава степен, че е много трудно един клуб да бъде успешен само с един мажоритарен собственик. Наскоро той сподели следното:

 „Естеството на собствеността и финансирането на топ футболните клубове се промени неизмеримо, откакто за първи път инвестирах в Евертън преди повече от седем години. Дните на собственик/благодетел изглеждат недостъпни за повечето и най-големите клубове, като сега обикновено са собственост на добре финансирани частни инвестиционни фирми, специализирани спортни инвеститори или подкрепяни от държавата компании и фондове.“

Очаква се основателят на ‘777 Partners’ Джош Уондър да бъде новото действащо лице след закупуването на клуба. Компанията е базирана в Маями и подобна продажба би означавало, че половината от отборите играещи във Висшата Лига този сезон ще са собственост на американски компании. В допълнение, компанията е инвестирала през годините във футболните клубове Васко да Гама (Бразилия), Стандарт Лиеж (Белгия), Херта Берлин (Германия), а също така притежава акции и от Севиля (Испания).

Редно е да отбележим, че част от феновете на тези отбори са доста негативно настроени към компанията в момента. Това важи с пълна сила за феновете на изпадналия през миналия сезон Херта Берлин.  Може би за щастие на феновете им, възможността 777 Partners да закупят повече от 49% от акциите на клуба, както се случва с Евертън, е недопустимо в Германия. Както може би сте наясно, правилото 50+1, за което ви запознахме чрез статията ни ‘Щитът на Немския Футбол’, не позволява подобни маневри. Дали Уондър и ‘777 Partners’ са се поучили от грешките си или феновете на ‘карамелите’ ще преживеят мрачни времена предстои да разберем в края на сезона.

Уондър коментира темата по следния начин:

„Наистина сме смирени от възможността да станем част от семейството на Евертън като пазители на клуба и считаме за привилегия да можем да градим върху неговото гордо наследство и ценности. Нашата основна цел е да работим с фенове и заинтересовани страни, за да развием спортната и търговска инфраструктура за мъжките и женските отбори, която ще донесе резултати за бъдещите поколения привърженици на Евертън.“

Продажбата на клуба идва в период на строеж на нов стадион, който се очаква да струва близо 760 милиона паунда, което всъщност е с 260 милиона паунда повече от първоначално очакваните през изминалата година. Дали това е основната, или поне една от многото причини за продажбата на клуба в този момент?

Както ви запознахме преди известно време, Евертън бива разследван за нарушаване на финансовия феърплей, а следващият месец клубът ще се яви пред независима комисия по този случай. Те ще трябва да обяснят загубите от 430 милиона паунда, които клубът обяви през Март тази година.

Трябва да отбележим, че Мошири е инвестирал повече от 750 милиона паунда от 2016 насам. Въпреки това, феновете на ‘карамелите’ нееднократно са показали, че искат нов собтсвник на клуба си. Въпреки заявките на Мошири през миналата година, че клубът няма да бъде продаден, провалената възможност през Август 2023 за ‘финансова инжекция’ от MSP Sports Capital, която сякаш изглеждаше сигурна, може би е изиграла роля в тази ситуация.

Не бива да пропускаме и участието на Алишер Усманов, който е добре познат на феновете на Арсенал. Дългогодишен приятел с Мошири, бивш притежател на акции в Арсенал, а от 2022 година и със замразени банкови сметки от Европейския Съюз във връзка с войната в Украйна, Усманов остава един от най-противоречивите фигури на острова. По последни данни той все още държи 49% от компанията спонсорираща тренировъчната база на ‘карамелите’ – USM Holdings.

Фархад Мушири, някога считан за “перфектният партньор” от председателя на клуба Бил Кенрайт, оставя Евертън в изключително тежък момент. Новият стадион може би е единственото хубаво нещо с което феновете ще го запомнят, но все пак той ще трябва да бъде завършен от следващият собственик на клуба.

 

Поглеждайки към днешното тежко домакинство на ‘карамелите’ срещу Арсенал, нека отбележим, че Шон Дайш заяви как още преди пристигането му в клуба е бил наясно, че подобно стечение на обстоятелствата са били очаквани от него. След като спечели дебютния си мач в Евертън с 1-0 срещу Микел Артета миналия сезон, остава да разберем дали Дайш ще стане жертва на цялата турболенция в клуба.

Ние от Големите 5 ще продължим да следим сагата с клуба и всичко свързано както на терена, така и извън него.

Leave a comment

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin

error: Content is protected !!