Акценти

Спортните агенти са получили над 800 милиона евро през 2023 година

by: Големите 5

0

С края на трансферното лято настъпи и моментът да направим кратка равносметка на случилото се както през летния, така и през зимния трансферен прозорец. 

Покрай огромните трансфери за над 100 милиона евро на Джуд Белингам, Деклан Райс, Мойзес Кайседо и Хари Кейн, както и не по-малко значимите на Рандал Коло Муани, Йошко Гвардиол и Неймар за над 90 милиона евро, сякаш на заден план остава и още един значителен разход за клубовете – таксите за спортните агенти на футболистите.

Преди известно време ви запознахме с Рафаела Пимента, която се счита за най-влиятелната жена във футбола, но не по-малко значими са и спортните агенции. Най-голямата в света спрямо текущата стойност на играчите е CAA Stellar, която представлява 919 професионални състезатели струващи 1.84 милиарда евро. Последвана от Wasserman с 848 играчи с обща цена според Transfermarkt от 1.59 милиарда евро. В топ 3 попада Gestifute, която за разлика от първите 2 представлява едва 133 футболиста, но за сметка на това стойността им е 1.35 милиарда евро.

Без да изпадаме в допълнителни детайли, няма как да не допълним класацията поне до ‘Големите 5’ агенции, така че трябва да споменем агенцията, представляваща новосформиращото се дуо на Тотнъм, Джеймс Мадисън и Хьон-Мин Сон – CAA BASE Ltd. Завършваме с представителите на новият капитан на Челси, Рийс Джеймс – Unique Sports Group.

Публикувани данни от ФИФА показват, че през 2023 спортните агенти по света са получили над 800 милиона евро (650 милиона евро през току-що завършилия летен трансферен прозорец и 160 милиона евро през януарския трансферен прозорец).

За изминалите 3 месеца от ФИФА отчитат само трансферите, при които даден футболист е сменил държавата. Следователно тези цифри не отчитат вътрешни трансфери, така че сумата е доста по-внушителна, но към момента все още не разполагаме с официални данни за да я определим с точност.

Все пак похарчените 6.87 милиарда евро показват увеличение с 47.2% спрямо миналата календарна година.

Въпреки фокусирането ни само върху ‘Големите 5’ първенства, трябва да споменем и появата на Арабската лига, която е част от Азиатската Футболна Конфедерация (AFC). Делът и от упоменатите трансфери възлиза на цели 14% (960 милиона евро). Този процент е исторически, тъй като от ФИФА потвърдиха, че това е първият път, в който лига извън Европа заема по-голям дял от 10%.

Лидер по похарчени пари за трансфери остават английските отбори, достигайки 1.83 милиарда евро. За сравнение на второ място се нарежда Саудитска Арабия с похарчени 816.86 милиона евро.

Преди 10 години агентите са получили само 5.8% такси от трансфери, а сега тези такси достигат почти 10%. Не е случайно, че още през 2019 година ФИФА работят активно по въвеждането на 10% таван на спортните агенти.

Може би тези числа не трябва да ни учудват, тъй като регистрираните трансфери на футболисти между различни държави са общо 10,125. Трябва да се отбележи, че това е само с 2.2% повече спрямо 2022 година, но в същото време трансферните суми показват ръст от 45%.

Въпреки края на трансферния прозорец, екипът на Големите 5 ще продължи да ви държи в течение с всичко свързано покрай трансферите на клубовете от Големите 5 първенства на Европа.

Тук е и моментът да благодарим на всички вас, нашите читатели, без които пободна медия не би имала смисъл. Благодарим!

Leave a comment

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin

error: Content is protected !!