Анализи

Правилото 50+1: Щитът на немския футбол

by: Големите 5

1

Футболът в Германия е популярен поради много причини: красива и качествена игра, висока средна посещаемост на мачовете, ниски цени на билетите, и невероятна футболна култура. Една от основните причини това да е така е правилото 50+1 за собственост на клубовете. 

В последните дни Германската Футболна Асоциация (DFL) цели да затегне правилата свързани с покупката на немски футболни клубове. Целта е да не се позволи на инвеститорите да контролират изцяло клубовете. Това се случва в една турболентна седмица през която редица инвеститори целят да закупят Манчестър Юнайтед, а други два клуба от Англия, Нюкасъл и Челси, бяха продадени наскоро. 

Но каква всъщност е разликата между Бундеслигата и другите първенства от “Големите 5”? От 1998 година в Германия съществува правилото ‘50+1’, което не позволява на инвеститорите да притежават повече от 49% от акциите даващи право на глас. На кратко, това правило позволява на привържениците да имат думата в това как да се управлява отбора, а не някой чужд инвеститор. 

Въпреки това, в Бундеслигата има 3 отбора, които са си извоювали изключение от това правило – Байер Леверкузен, Волфсбург, и Хофенхайм. Причините поради които Леверкузен и Волфсбург са изключени от това правило са вече над 20 годишната им ангажираност с клуба и инвестициите, които са направили. Байер Леверкузен е основан през 1904 година от работници на фармацевтичната компания Байер, която се е намирала в града. Волфсбург от друга страна е създаден по-късно през 1945, само 7 години след самото създаване на града, което е целяло да приюти работниците на автомобилната компания Фолцваген.

При Хофенхайм случая е по-различен, като привилегията им е дадена предимно заради техния основен инвеститор Дитмар Хоп. Неговите инвестиции са насочени и към развитието на детските формации, а също значителни суми биват наливани към аматьорския и професионал футбол в цяла Германия. Това обаче не се приема лесно от феновете, които имат свои разбирания за това как Бундеслигата трябва да изглежда. През последните години това доведе до редица протести с обидни плакати по трибуните към Дитмар Хоп. Нещата ескалираха преди 3 години, когато в среща между Байерн Мюнхен и Хофенхайм играчите на терена протестираха 13 минути подавайки си пасове без да правят нищо друго с цел да покажат солидарност към феновете.

Явно протестите продължаващи от 2019 година са дали резултат, защото Хоп сподели пред медиите, че Хофенхайм вече няма да бъде изключение от правилото 50+1, защото ще прехвърли акциите си надвишаващи 49% към клуба безвъзмездно. 

Все пак, немските клубове винаги са били организации с нестопанска цел. Както се изрази през 2016 година изпълнителният директор на Борусия Дортмунд, Ханс-Йоаким Вацке, че момента в който хората започнат да бъдат третирани като клиенти, а не фенове, това ще доведе до проблеми. Явно Вацке и другите поддръжници на правилото 50+1 надделяват и през 2023 година, което към момента, може да се каже, че е за доброто на Бундеслигата и за футбола в Германия.

1 Comment

Leave a comment

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin

error: Content is protected !!