Акценти

Манчестър Юнайтед има куп проблеми – Ерик тен Хаг рискува да се превърне в един от тях

by: tumbalev

0

Този сезон освиркванията на Олд Трафорд се превърнаха в нормално нещо. Не за първи път имаше достатъчно от тях, за да заглушат последния съдийски сигнал на срещата с Нюкясъл, но този път за първи път това недоволство идваше от терен, който вече беше полупразен.

Местата с празни червени седалки се появиха около 70-тата минута. Много фенове бяха видели достатъчно и тяхното напускане означаваше, че слабото начало на Манчестър Юнайтед през този сезон е навлязло в нов етап.

Сега, за разлика от предишните поражения през сезона, загубите бяха последователни, на собствен терен и то с по 3 гола разлика. Освен това те идват от градския съперник – Сити и Нюкясъл, който ги изхвърли от турнира, който бе донесъл толкова много надежда на феновете през изминалата кампания.

Разбира се в защита на Тен Хаг, можем да споменем огромния брой контузени, безбройните проблеми на играчите извън терена, които безспорно оказват своето влияние, както и неяснотата около собствеността на клуба.

От друга страна, наставникът на червените знае, че в клуб от величината на Юнайтед, феновете оценяват треньора единствено по резултатите, без значение какво се случва на заден план.

„Получавате увереност само когато постигате правилните резултати“, сподели Тен Хаг на една от пресконференциите след мача със „свраките“.

Той добавя, че е важно отборът да следва изградени правила и принципи. Такива, каквито е все по-трудно да се видят в самата игра на отбора. Смело можем да кажем, че за разлика от мачовете през миналия сезон, сега в играта на Юнайтед не се вижда ясно изразена философия.

Слабата форма на Маркъс Рашфорд също не помага на треньора и реализирането на идеите му. Английският национал е бледо копие на онази голова машина, която поразяваше противниковите врати през миналия сезон, а неговата алтернатива Алехандро Гарначо просто не може да отбележи положенията, които се откриват пред него в поредица от мачове.

Ситуацията с Джейдън Санчо и Антъни пък е болезнена. Двама играчи, за които клубът е платил близо 180 милиона евро, които на практика не са допринесли с нищо от началото на сезона.

В защита нещата не стоят никак добре, след като основната двойка – Варан и Мартинес не е на разположение от началото на сезона. Отсъствието на Люк Шоу е допълнителна трудност за Тен Хаг, който се налага да разчита на Виктор Линдельоф като ляв краен бранител.

Неспособността да работи с пълен набор от футболисти е може би единствената причина, за да не се заговори все още за смяна на треньора.

За сега специалистът запазва подкрепата и на мнозинството от феновете. И все пак серия като тази от 15 мача, в които отборът има 8 поражения, предизвиква неудобни въпроси.

Тен Хаг бе попитан на пресконференцията си след мача с Нюкясъл, колко важно е да му се даде време да обърне нещата?

На въпроса специалистът отговори: „Намираме се в лоша позиция“. „Поемам отговорност за това. Виждам го като предизвикателство. Аз съм боец и съм в тази битка и трябва да се уверя, че споделям отговорността с моите играчи и че се държим заедно и се борим заедно.”

Натискът очевидно, расте. Но реално погледнато, какъв друг избор имат той, неговите играчи и Юнайтед? Кой би го заместил? Доказаните мениджъри на елитно ниво рядко сменят една работа с друга в такъв етап от сезона.

Кой в Юнайтед би взел такова решение, като се има предвид, че след няколко седмици или месеци контролът върху спортните въпроси в клуба може да бъде в напълно други ръце? Друг е въпросът до колко може да си го позволи клубът от финансова гледна точка, имайки предвид, че подобна маневра е свързана със сериозни компенсационни такси.

Стигаме и до най-силния аргумент в полза на Тен Хаг: И той е, че в предишните 4 пъти подобен ход не даде никакви резултати. Защо това би довело до положителна промяна сега?

След толкова сериозни харчове, изглежда, че Юнайтед се намира в същата изходна позиция, в която бе до преди назначаването на бившия треньор на Аякс. Изглежда, че проблемите пред клуба не са никак малко, но скорошната история показва, че освен ако мениджърът не може да ги преодолее и да изгради успешен, печеливш отбор, тогава, правилно или не, той също бързо започва да се възприема като такъв.

Leave a comment

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin

error: Content is protected !!