Акценти

Как Юнайтед привлече Андре Онана (в детайли) част 2/3

by: Големите 5

0

На 22 юни, ден след като Юнайтед получи отказ на втората си оферта за Мейсън Маунт, Албърт Ботинес, агентът, който беше уредил безплатния трансфер на Онана в Интер миналото лято, отлетя за Манчестър за разговори със Стив Браун, ръководител на отдела за набиране на играчи в Юнайтед,  но първите разговори между двамата не минаха добре. Тогава се намесиха Ялчин Сарика и Джон Морис, (старши агенти във „Wasserman“)  и сделката вече беше в ход.

Сарика е работил с Онана преди като партньор в SEG, агенцията, която се грижи и за Тен Хаг, преди той да подпише с „Wasserman“ през декември. Отделно Морис има обширни познания за Юнайтед и английския футбол, след като се е занимавал с назначенията на Греъм Потър в Челси и Брендън Роджърс и Енцо Мареска в Лестър.

За да се увери, че и мениджърът, и играчът са напълно съгласни с този ход, Тен Хаг се срещна с Онана и Сарика в офисите на „Wasserman“ в Амстердам, като там са се провели положителни разговори.

Агенцията „CAA Base“ също е включена в преговорите. Тази агенция е ползвана от Юнайтед и Интер в разговорите между клубовете. Франк Тримболи, съосновател на „Base“, подпомогна първоначалните разговори между футболния директор на Юнайтед (Джон Мъртоу) и спортния директор на Интер (Пиеро Аусилио), като двамата ръководители се срещат лично в Милано. С течение на дните е имало широки дискусии по телефона между двамата ръководители относно таксите, включително и предложение на играчи на Юнайтед, които биха могли да заинтересуват Интер, за да компенсират разходите.

Именно в този момент различията между двата клуба относно цената на Онана бяха описани в италианските медии. А разлика определени е имало след като Интер е сложил цена от минимум 60 милиона евро, докато Юнайтед са били склони да платят между 45 и 50 милиона евро. Поради тази причина и преговорите за вратаря на Интер се проточиха толкова дълго.

Едновременно с това от Юнайтед водеха разговори и за Расмус Хойлунд от Аталанта. Очакваше се той да бъде следващата покупка след пристигането на Маунт. Цената, на която Аталанта оцени Хойлунд  (100 милиона евро), в съчетание с видимото желание на Интер за преговори, означаваше, че Юнайтед ще се фокусира върху Онана.

Първата оферта, на стойност 40 милиона евро плюс 5 милиона евро в бонуси, бе направена вечерта на 5 юли. Тя е била съобщена устно, но от Интер я разтълкуват като официално подадена. В Юнайтед настояват, обаче, че нищо официално не се е случило.

През следващите две седмици всички аспекти около трансфера трябваше да бъдат уточнени. Юнайтед даде да се разбере, че правилата за финансов феърплей значително ограничават капацитета им за харчене. Някои се чудеха дали това е просто умен ход, с който да свалят малко от цената.

Преговорите за личните условия на Онана, също не минаха гладко. Джон Морис (който споменахме в предишната част) водеше преговорите от страната на Онана. Той отхвърли първоначалното предложения на Юнайтед с довода, че камерунският национал напълно ще промени начина, по който Юнайтед може да играе. От друга страна агентите на Онана поканиха и Челси за да се присъединят към наддаването, но те отказаха, което пък отново наклони везните в полза на Юнайтед. По онова време можеше да се очаква дори, че сделката може да бъде провалена, тъй като всяка от страните държеше на своята позиция.

Статията е адаптирана от oригиналната публикация на Лаури Уайтуел в The Athletic
Очаквайте продължението в част 3/3!

profittips-the best football tips

Leave a comment

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin

error: Content is protected !!