Анализи

Случая Челси и финансовия феърплей !

by: Големите 5

0
След една турболентна седмица, изпълнена с обвинения срещу Манчестър Сити за нарушаване на финансовите правила, все още остават редица съмнения и относно делата на друг отбор от Острова – Челси. Kак сините от Лондон изхарчиха толкова много пари без да нарушат финансовия феърплей?

Докато похарчените над 500 милиона евро за трансфери (288 милиона паунда през януарския трансферен прозорец) повдигат редица съмнения и поставят нови рекорди, изглежда така, че Челси спазва написаните правила. В следващите редове ще разберете как е възможно дори да продължават да инвестират сериозно в нови играчи.

Врата в “закона” – Амортизация на играчи

Челси трябва да се съобразява основно с правилата на финансовия феърплей на Висшата Лига, както и с тези на УЕФА, тъй като редовно участва в европейските турнири. Клубът прави това, използвайки така наречената “амортизация” на договорите на играчите, което позволява, например, играч закупен за 50 милиона паунда, с 5 годишен договор, да бъде вписан напълно по правилата пред двете организации, като годишен разход от 10 милиона до края на договора му.

Правилата на Висшата Лига позволяват загуби от 105 милиона паунда за 3-годишен период, а нарушаването им може да доведе до сериозни глоби, както и отнемане на точки. Тези на УЕФА са по-строги – позволяват на клубовете разходи до 90% от приходите си, за заплати и такси за спортни агенти, а нетният разход за трансфери може да носи загуби на стойност не по-голяма от 4.4 милиона паунда (5 милиона евро) за 3 годишен период. Все пак тези цифри могат да достигнат до 26.6 милиона паунда (30 милиона евро), ако изцяло са платени от собственика на клуба.

Според текущите правила, BBC Sport споменава, че към сезон 2023-24, клубовете могат да разполагат с до 90% от приходите си, но този процент ще спадне на 80% за сезон 2024-25 и на 70% за 2025-2026. Тази отсрочка е повлияна от новите промени на финансовия феърплей, въведени през юни 2022 г., което цели през 2025-26 г., клубовете да не харчат повече от 70% от приходите си. От друга страна, позволените загуби, покрити от собственика на клуба, ще нарастнат от споменатите 26.6 милиона паунда (30 милиона евро), на близо 50 милиона паунда (60 милиона евро).

На практика, от вестник Evening Standard обясняват, как това означава, че покупката на Михайло Мудрик, с договор за 8 години и половина за 88.5 милиона паунда, ще бъде вписана пред УЕФА напълно по правилата като разход от около 11 милиона паунда на година. По същия начин ще бъдат разпределени и парите, похарчени за останалите играчи: Уесли Фофана (75 милиона паунда за 7 години), Марк Кукурея (60 милиона паунда за 6 години), Рахийм Стърлинг (47.5 милиона паунда за 5 години), Беноа Бадиашил (34 милиона паунда за 6 години и половина), Калиду Кулибали (33 милиона паунда- 4 години, с опция за още 1 година), Нони Мадуеке (29 милиона паунда – 7 години и половина).

Ензо Фернандез

Именно желанието на Челси да подписва с играчите за дълъг период от време, с цел да използва правилото за амортизация на договорите, беше в основата на това да се забави и последната покупка на Сините, Ензо Фернандез, която със своята стойност от 106.8 милиона паунда, подобри рекорда на Острова, който се държеше от Джак Грийлиш (100 милиона паунда). В крайна сметка, Челси съумя да склони Бенфика да се съгласи на разсрочено плащане, вместо да продължи с упорството си Сините да заплатят цялата клауза от 105 милиона паунда, което щеше да означава, че правилото за амортизация няма да важи. От The Guardian твърдят, че Сините са били склонни да платят дори повече от клаузата му, именно за да се впишат в правилото. По “нов обичай”, Фернандез подписа за 8 години, което ще струва малко над 13 милиона паунда годишно пред УЕФА.Тези действия на Челси провокираха президента на УЕФА, Александър Чеферин, който реагира мигновено, съобщавайки, че от следващия сезон правилата ще се променят по начин, който не позволява правилото за амортизация да важи за повече от 5 години.


Какво следва?

Въпреки изключително хитрите маневри на финансовия фронт, Челси ще трябва да увеличи приходите си, особено ако не успее да се класира за Шампионска Лига, тъй като това би намалило драстично приходите им. Продажбите от лятото на Тами Ейбрахам, Фикайо Томори, и Тимо Вернер за малко над 100 милиона паунда, както и тази на Жоржиньо през зимата за 10 милиона, позволиха допълнителни маневри. Все пак, напускащите клуба се очаква да се увеличат, като почти сигурни остават Пиер Емерик Аубамеянг и Ромелу Лукако, както и Хаким Зийеш, след проваления трансфер в ПСЖ през януари.

Тепърва предстои да се види, дали тази рискова стратегия ще проработи. Вече се забелязва, че новите попълнения Калиду Кулибали и Рахийм Стърлинг, които са с 4-5 годишни договори, започват да бъдат в тежест на отбора. От BBC Sport дори твърдят, че ниски класирания, оставящи Челси извън евро турнирите, не би позволило клубът да остане в позволените рамки на финансовите правила на Висшата Лига и УЕФА. Това може да подтикне към познатите маневри на Барселона с предоговаряне на условията по договорите на играчите с цел намаляване на заплатите или директна продажба на играча.

Leave a comment

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin

error: Content is protected !!